Råd och Riktlinjer
Bevara, använda och utveckla
Vår bebyggelsemiljö är alltid i förändring, ibland snabbt och dramatiskt, ibland sakta och omärkligt. Miljön omkring oss har stor betydelse för vårt välbefinnande och därför har vi också lagar och regelverk som styr hur bebyggelsen får förändras. Förändring kan vara både bevarande och utveckling. Förr innebar bevarande att en byggnad eller miljö skulle vara oförändrad medan utveckling betydde att byggnader och miljöer skulle rivas bort och ersättas med något nytt. Så är det inte längre, idag kan ett bevarande likväl vara en del av en utvecklingsstrategi. Några exempel på gamla byggnader som fått ny användning och därmed kunnat fortleva är tingshuset som blev kommunhus, fängelset som blev vandrarhem/hotell och stationshuset i Fårhult som blev restaurang
Förändringar kan vara små, från den enskilde fastighetsägaren som vill måla om sin fasad eller göra en tillbyggnad, till stora förändringar som planeringen av nya stadsdelar eller förtätningar. Det är helt olika typer av förändringar men de har det gemensamt att det krävs eftertanke och hänsyn till det befintliga.
Ta till vara värdena
I plan- och bygglagen talas om varsamhet och förvanskning, men vad betyder då dessa begrepp? Varsamhet handlar om att tänka efter hur förändringar påverkar byggnadens och områdets kulturvärden och karaktär. Det kan till exempel handla om hur man bygger till på ett bra sätt eller om färgsättning som passar byggnadsstilen och som harmonierar med övriga byggnader längs gatan eller i en by. Sammanfattningsvis handlar det om att förändringar ska anpassas till byggnadens eller områdets stil och karaktär som skalor, tak och fasadmaterial, placering på tomten, takvinklar eller färgsättning. Allting behöver inte vara samma men det är ofta lämpligt att följa några av karaktärsdragen, bryter man mot alla karaktärsdragen i området får man sällan en god helhetsverkan.
Bygglov – varför och när?
I kulturmiljöprogrammets utpekade områden bor och lever människor. Eftersom det är ett kulturmiljöprogram är det miljöer som på olika sätt formats av människor och verksamheter. Att ett område pekats ut i kulturmiljöprogrammet innebär att här finns värden som gör att området skiljer sig från andra. Det gör också att detta ofta är innehållsrika och tilltalande miljöer där många uppskattar att bo.
Vad som gör en plats vacker beror ju på många olika saker. Men undersökningar visar att många av oss uppskattar det ålderdomliga och genuina med andra ord den bevarade kulturhistorien. För att bevara ett uttryck behöver man som boende tänka på hur de egna önskemålen påverkar helhetsupplevelsen. Ofta är det inte en fråga om att få eller inte få göra saker utan om hur man gör det. I de här områdena behöver man extra mycket tänka igenom sina val för att vara rädd om den gemensamma miljön.
Bebyggelsen i ett område som pekats ut i kulturmiljöprogrammet betraktas enligt plan- och bygglagen som särskilt kulturhistoriskt värdefull. Det innebär att man inom ett sådant område måste söka bygglov även om området inte är detaljplanelagt. Bygglovsprocessen kan bli ett tillfälle att få tänka till och få någon annans synpunkter på det man vill göra. Hur bygglovsprocessen går till hittar du mera information om på kommunens hemsida.
Råd och tips när du behöver förändra
Här har vi samlat råd och tips kring några ämnen som bygglovhandläggarna på Västerviks kommun ofta får frågor om. Den som är intresserad och vill veta mera kan hitta information om hur man ska gå till väga till exempel i boken Så renoveras torp och gårdar, på nätet genom till exempel Västerbottens museums sida Hålla Hus eller genom att ta kontakt med en duktig hantverkare inom det område där du behöver hjälp.
Att bygga till
Familjen växer, behoven av utrymme förändras. Många hamnar i en situation där de vill bygga till sitt hus. Det viktigaste rådet till dig som funderar på det är att tänka till. Vilka behov ska tillbyggnaden lösa och hur kommer huset som helhet att se ut med den nya tillbyggnaden? Man kan tänka på två olika sätt när det gäller att bygga till. Antingen gör man tillbyggnaden så anpassad till den nya byggnaden att den smälter in. Då använder man samma material, typer av utsmyckningar och färgsättning. Det andra sättet är att göra ett tydligt modernt tillägg som visar att detta är något helt nytt. Vilken väg man bör välja måste man avgöra från fall till fall. Var man ska placera tillbyggnaden måste man också avgöra från fall till fall.
Behåll dina gamla fönster
Fönstren är husets ögon. Har du kvar gamla fönster i ditt hus så behåll dessa. Det är mycket svårt och kostsamt att ersätta gamla fönster med nytillverkade som har samma virkeskvalité, glasning, profilering och beslagning. Från tiden före 1960 tillverkades fönster hantverksmässigt och målades med rätt färgtyp, om de inte målas med plastfärg utan underhålls med linoljefärg så kan de i princip bli hur gamla som helts. Upplever man att det är kallt vid fönstren så kan de behöva riktas, förses med nya tätningslister, och kanske ska innerbågens glas bytas till ett lågenergiglas för att ge ett bättre u-värde. Tänk på att gamla fönster bör ha en radiator under sig, i gamla hus blir det lätt kallt vid fönstren om man tar bort radiatorerna i samband med att man installerar golvvärme.
Lite om färg
Till gamla byggnader är det viktigt att inte använda täta färgtyper. Absolut inte plastfärg och inte heller färger som har inblandning av plast. Vatten samlas bakom färgskiktet vilket gör att trä ruttnar och att putsbruk och tegel utarmas och/eller får frostsprägningar. Dessutom passar det sällan bra med husets estetiska uttryck. Om du inte vet vilken färgtyp ditt hus är målat med så ta hjälp. Att veta vad man använt tidigare hjälper till att ge ett bättre resultat när man målar om. Har man använt de klassiska färgerna röd slamfärg, linoljefärg och/eller kalkfärg till huset bör man fortsätta med det. De fungerar, ger ett bra skydd, är lätta att underhålla och kräver lite förarbete när man måste måla om nästa gång.
Energi och gamla hus
Hus uppförda före oljekrisen i början av 1970-talet har relativt lite isolering jämfört med idag. Det finns dock inga krav att äldre byggnader ska uppfylla de krav som gäller för nya byggnader. Givetvis bör man ändå sträva efter att minska sin energianvändning och det finns många varsamma och icke- förvanskande sätt att minska befintliga byggnaders energianvändning. Isolering av vinden är den vanligaste och att installera en luft-luft-värmepump som energikälla. En annan vanlig åtgärd är att i äldre fönster byta ut glas i innerbågen till så kallade LE-glas. Det är inte tillåtet att utföra ovarsamma eller förvanskande åtgärder för att förbättra energiprestandan. Mer om varsam energieffektivisering av småhus kan du läsa om i Energiboken – Energieffektivisering för småhusägare utgiven av Svenska byggnadsvårdsföreningen. Hänvisning till Västerviks kommuns energirådgivare.
Trädgårdar
I en välbevarad äldre trädgård finns fruktträd, bärbuskar, blomsterrabatter och odlingsland. Gångar belagda med grus binder samman trädgårdens olika delar. Träden och kanske en syrenberså skapar skugga. Solur, urnor och snäckor har använts för att pryda trädgården. Ett målat spjälstaket markerade gräns mot grannen eller mot gårdsmiljöns ekonomibyggnader. Då som nu har trädgården varit en plats för rekreation med trädgårdsmöbler och plats för lek och spel. Det tar tid att etablera en trädgård, träd och buskar behöver tid för att växa och skapa rum. Vårda det som finns i din trädgård men tänk även på att plantera nytt. Att vårda gamla träd, buskar och planteringar hjälper också insekter och smådjur som lever i vår närmiljö.